Natuurlijke hulp bij griep

Homemade black elderberry syrup in glass bowl and jar and bunches of black elderberry in background. Copy space

Herfst en winter zijn seizoenen met veel ‘griepachtige klachten’. Hoe kijkt de natuurgeneeskunde daar tegenaan en welke natuurlijke middelen zijn er ter beschikking?

Een verkoudheid gaat meestal gepaard met snotneus of keelpijn, soms verwikkeld met oorpijn, hoest, bronchitis of longontsteking. Griep veroorzaakt meestal moeheid, koorts en spierpijn, soms verwikkeld met andere verkoudheidsklachten. Ze worden beiden veroorzaakt door virussen of microben die ons ‘territorium’ proberen binnen te dringen. Of het nu gaat om een bacterie (vb. streptokok) of een virus (vb. influenza, corona), de aard van de aanvaller heeft eigenlijk weinig belang, op voorwaarde dat ons ‘terrein’ sterk genoeg is. Een sterke levenskracht zorgt voor een sterk ‘terrein’, voor een optimaal werkend immuunsysteem en voor een perfect zelfhelend mechanisme.

Ons ingenieus immuunsysteem

Een optimaal werkend immuunsysteem houdt aanvallende virussen of bacteriën ogenblikkelijk tegen aan de buitenzijde: ter hoogte van huid en slijmvliezen van neus, sinussen en keel. Daar worden ze gedood en onder de vorm van slijm of etter opgeruimd. Naarmate de levenskracht verzwakt zal het immuunsysteem minder optimaal werken en toelaten dat aanvallers toch binnendringen. Hoe zwakker, hoe dieper de aanvallers geraken. Zo kan de simpele verkoudheid bij de verzwakte persoon heel snel overgaan naar longontsteking. Een optimaal immuunsysteem zorgt er via de vorming van natuurlijke antistoffen voor dat een ernstige verkoudheid of griep reeds na 2 dagen rust over zijn hoogtepunt heen is. Bij verzwakking zal dat langer dan 3 dagen duren en kan het gepaard gaan met verwikkelingen. Dit laatste is meer het geval bij mensen die voorheen reeds in behandeling waren voor chronische ziekten. We kunnen stellen dat een optimaal immuunsysteem steeds de klachten zo oppervlakkig mogelijk zal houden. Bij verzwakking worden verdedigingslinies gemakkelijker doorbroken, waardoor klachten dieper in het organisme komen te zitten.

Slaap je gezond

De meest voorkomende klachten bij verkoudheid of griep zijn moeheid, koorts, spierpijnen, snotneus en hoest. Als eerste regel moeten we luisteren naar ons lichaam en ons gevoel volgen. Ons organisme vraagt rust en dat moeten we geven. Dit wil zeggen: ogenblikkelijk afhaken van elke verplichting of stress, rusten, zoveel mogelijk slapen, licht eten, voldoende drinken, een téveel aan straling (gsm, wifi en bluetooth) vermijden, enz. Koorts versnelt de werking van het immuunsysteeem en brengt de genezing dichterbij. Daarom is het een gouden regel om koorts pas te onderdrukken wanneer die te storend of te hoog wordt. Een acute ziekte die na 2 dagen over zijn hoogtepunt heen is behoeft geen verdere medische behandeling. Enkel wanneer de ziekte de derde dag nog verergert, is het tijd om medische hulp in te roepen. We noemen dit de 3-dagen regel.

Fytotherapeutische en orthomoleculaire hulp

Tijdens een acute ziekte vraagt ons spijsverteringssysteem rust, daarom zijn water en licht natuurlijk voedsel zoals groentensoep en/of fruitpap aangewezen. Slijmvliezen en luchtwegen worden best geholpen via gorgelen of inhaleren met (biologische) salie. Bij hoest zijn vliersiroop of siropen op basis van tijm, den en salie nuttig. Extra toediening van vitamines C, D en A, maar ook van echinacea, propolis, zink en selenium kan nodig zijn.

Medische hulp

Bij te hoge koorts, te veel pijn of al te storende ontstekingstekens zijn paracetamol of acetylsalicylzuur de eerste keuze middelen. Allebei hebben ze een drievoudige werking: pijnstillend, koortswerend én ontzwellend (= ontstekingswerend).

Het vaccin tegen griep is erg omstreden, het werkt enkel tegen influenza virussen, op voorwaarde dat de juiste voorspelde variant op dat ogenblik de ronde doet. Zelf nam ik nooit een griepvaccin, alhoewel ik 40 jaar lang dagelijks met vele zieken in contact kwam. Toch was ik nooit langer dan 3 dagen ziek, waarin ik me gezond sliep.

Het mRNA-coronavaccin is nog meer omstreden, het is een experimentele genetische therapie die onze eigen cellen dwingt het vijandige corona spike-eiwit aan te maken, waartegen ons lichaam dan antistoffen moet aanmaken. De ervaring leert ons dat die antistoffen kortdurend werken tegen slechts één variant, terwijl het vijandige spike-eiwit zorgt voor véél gezondheidsschade, ook bij voorheen gezonde jonge mensen (denk aan hartproblemen, klontervorming, bloedingen, vruchtbaarheidsproblemen, enz.). Toediening aan zwangere vrouwen leidde geregeld tot gezondheidsproblemen bij zowel moeder als kind.

Het is van cruciaal belang dat we opnieuw meer vertrouwen stellen in ons eigen organisme. Door dagelijks met vele bacteriën en virussen in contact te komen kan het immuunsysteem zich continu ‘trainen’ in het maken van antistoffen. Antistoffen die natuurlijk worden gevormd werken altijd breder (ook voor varianten) én blijven langer actief. Ze beschermen ons dus veel beter en leiden tot minder gezondheidsschade. Natuurlijke immuniteit is duidelijk superieur aan kunstmatig opgewekte.

Dr. Fons Vanden Berghe

Gepensioneerd huisarts-homeopaat

www.homeopatischcentrumvandenberghe.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*