Bachbloesems bij concentratieproblemen

Niet zelden hoor je iemand klagen dat hij of zij zich moeilijk kan concentreren, onvoldoende helder van geest is of nergens de aandacht kan bij houden. Maar evengoed is het een leerkracht, iemand van de ouders of een persoon uit de leefomgeving die vaststelt dat iemand abnormaal onoplettend, onopmerkzaam of ‘afwezig’ is. In dergelijke gevallen kan vaak met één of meerdere individueel aangepaste Bachbloesems hulp geboden worden. Omdat deze remedies in de eerste plaats een harmoniserende invloed hebben op de geest, zijn ze hiervoor zelfs heel geschikt. Welke zijn de voornaamste?

Bosrank (clematis): past voor de afwezige dagdromer die al te vaak met zijn gedachten schijnbaar elders vertoeft. Meestal gaat het om een creatieve persoon die voortdurend in zijn eigen fantasiewereldje leeft en zich vooral bezighoudt met kunst, muziek, poëzie of al te idealistische (en vaak niet te realiseren) denkbeelden. Hij kan zich moeilijk concentreren op de realiteit van het heden, vertoont als het ware geen interesse in de dagelijkse praktische zaken en in de eigen omgeving. Hij maakt veelal een verstrooide, afwezige, dromerige indruk. Met bosrank komt men weer met beide voeten op de grond terecht. Men vertoont weer de nodige actieve belangstelling voor het hier en het nu om aan dagelijkse leven deel te nemen.

Haagbeuk (hornbeam): is uitermate geschikt voor de persoon die door een langdurige eenzijdige geestelijke belasting mentaal uitgeput is en zich niet meer kan concentreren. Door dagen na elkaar urenlang te studeren, voortdurend computerwerk te verrichten, veel te moeten lezen of een veeleisend beroep uit te oefenen, zijn de zintuigen overbelast geworden. Daardoor kan hij op een bepaald moment de dagelijkse taken en de routine van de werkweek niet meer aan en voelt hij zich afgestompt. Met haagbeuk kan men iemand weer de geestelijke frisheid geven zodat hij zich weer op iets concentreren.

Knop van de paardenkastanje (chestnut bud): is de bloesem voor de persoon die zich doorgaans moeilijk op iets kan concentreren en onopmerkzaam door het leven stapt. Hij trekt geen lessen uit gemaakte fouten en verwerkt zijn opgedane ervaringen niet tot parate kennis. Door het gebrek aan concentratie en opmerkingsvermogen komt deze persoon vaak over als een oppervlakkig en ongeïnteresseerd iemand. Hij lijkt steeds ‘afwezig’ te zijn en maakt geen vooruitgang in zijn ontwikkeling.

Vooral kinderen die steeds dezelfde fouten opnieuw maken en onoplettend zijn in de klas, kunnen ermee geholpen worden.

Olijf (olive): is de best passende bloesemremedie voor de totaal uitgeputte persoon. Lichamelijk is hij ten einde van zijn krachten, geestelijk kan hij zich nergens meer op concentreren. De reden is dat hij al te langdurig, zonder zich voldoende rust en ontspanning te gunnen, te veel van zichzelf heeft geëist en daarbij alle energiereserves heeft opgebruikt. Hij snakt naar rust en slaap. Olijfbloesem helpt hierbij de vitaliteit van zowel geest als lichaam te herstellen.

Paardenkastanje (white chestnut): wordt het best gegeven aan iemand die zich nog moeilijk op iets kan concentreren omdat hij in het hoofd voortdurend door welbepaalde kwellende gedachten wordt overmand. Overmatig gepieker, aanhoudende ongewenste gedachten of eindeloze discussies in zichzelf, zorgen ervoor dat het concentratievermogen danig aangetast is. Met de bloesem van paardenkastanje kan in dergelijk geval weer geestelijke helderheid verkregen worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*