Zwarte knoflook

De werking van gefermenteerde knoflook wordt ondersteund door meer dan 700 wetenschappelijke onderzoeken. Gefermenteerde knoflook, ook wel zwarte knoflook genoemd, is geurarm en beduidend actiever en gezonder dan rauwe of verhitte knoflook. Breed inzetbaar voor de bescherming en gezondheid van hart, de bloedvaten, degeneratieve ziekten en infecties. Zwarte knoflook bestrijdt vrije radicalen, versterkt de afweer van je lichaam, geeft je energie en stimuleert een vlotte spijsvertering en darmwerking.

Wat is zwarte knoflook of zwarte look?

Het begint allemaal met knoflook (Latijnse naam: Allium Sativum) of simpelweg look. In een geconditioneerde, gesloten ruimte bij een omgevingstemperatuur van 65°C en met een luchtvochtigheid van 85°C, transformeert de knoflook tot een zwarte versie van zichzelf.

Daar heeft hij 65 dagen voor nodig en een droogtijd van 48 uur. De smaak wordt zoet en geurloos, de textuur een beetje kleverig. Zijn kracht en weldaden vermenigvuldigen zich in dit proces van rusten (aging) en fermentatie. Andere namen voor gefermenteerde knoflook zijn: zwarte knoflook, aged garlic, aged garlic extract en black garlic.

Hoe verloopt het proces van witte naar zwarte knoflook? Wat gebeurt er met de geur?

Tijdens het transformatieproces van witte naar zwarte knoflook vinden er minstens drie omzettingen plaats: de typische knoflookgeur verdwijnt, de knoflook wordt zwart en tot slot ontstaan er meer antioxidanten, zoals flavonoïden en alkaloïden.

 • Knoflookgeur verdwijnt
  Alliïne is het geurcomponent van knoflook. Rauw is knoflook scherp en pittig van smaak. Door verhitting, fijnsnijden en persen wordt het enzym alliinase in knoflook omgezet in het sterk ruikende allicine. In de omvorming naar zwarte knoflook, wordt allicine omgezet in SAC (S-allyl-cysteine), waardoor de geur en tevens de scherpe smaak verdwijnt. Leve SAC !
 • Van wit naar zwart
  Door de verhitting gaan suikers en aminozuren (eiwitten) in knoflook met elkaar een verbinding aan. Suikers en aminozuren worden deels omgezet in melanoide, waardoor de zwarte kleur ontstaat. De befaamde Maillard reactie in positieve zin. Door deze reactie krijgt gefermenteerde knoflook zijn zoete, intense smaak. Met smaaktonen van zoethout, tamarinde en balsamico.
 • Flavonoïden, alkaloïden en antioxidanten worden gevormd
  Een van de belangrijkste omzettingen is die van allicine naar S-allylcysteïne. Hierdoor heeft de zwarte knoflook een bijna dubbel zo grote antioxidantieve werking, kunnen de antioxidanten uit zwarte knoflook beter opgenomen worden en is lichter verteerbaar. Door het langzame fermentatieproces, veroorzaakt door de endofyten bacteriën, vindt er een ware transformatie plaats. Zwarte knoflook is een anti-allergeen geworden. Dit is ideaal voor mensen met allergieën, waardoor zij minder gevoelig worden voor hun allergeen. Gefermenteerde knoflook kan nu ook ontstekingsremmend werken.

Chefs hebben zwarte knoflook ontdekt. Hoe gebruik je deze zwarte, zoete, geurloze knoflook in de keuken ?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Een lepeltje door de aardappelpuree of wortelpuree. Bij bloemkool en spruitjes…. 10 manieren om gefermenteerde knoflook gebruiken ? Gerechten en recepten met zwarte knoflook

 1. In dressings, salsa’s en marinades
 2. In dips
 3. Voeg toe aan soep
 4. In een shot
 5. Als snack
 6. Op bruschetta
 7. In pastasaus
 8. Gemengd in aardappelpuree (of andere purees)
 9. Voeg toe aan hummus
 10. Verwerk in kefir, kombucha, appelazijn

Zwarte knoflook heeft meer voordelen dan gewone look en zonder de typische geur van knoflook. De 11 voordelen van zwarte knoflook:

 1. Beschermt hart en bloedvaten beter dan knoflook.
 2. Versterkt veel beter het immuunsysteem omdat het als probiotica fungeert.
 3. Is meer antiseptisch dan knoflook tegen virussen, bacteriën en schimmels. Zwarte look heeft 2 x meer antioxidanten dan knoflook.
 4. Bevat meer SAC (S-allylcysteine), een antioxidant oplosbaar in water. Dit gaat oxidatie van zuurstof tegen, vermindert oxidatieve stress en beschermt bij diabetes omdat het helpt voorkomen dat suikers zich gaan binden met eiwitten. AGEs (advanced glycation end products)) Glycosylering is een enzymatisch proces waarbij suikergroepen gekoppeld worden aan een eiwit. Glycosylering = versuikering = stofwisselingsziekten = spierslapte, stollingsstoornissen, motorische en mentale achterstand of aftakeling
 5. Beschermt meer tegen toxische stoffen en is een betere ontgifter.
 6. Vermindert meer dan knoflook de kans op neurodegeneratieve schade.
 7. De fermentatie zorgt voor actieve enzymen en vermeerdert het aantal vitaminen.
 8. Gemakkelijker verteerbaar dan rauwe of gebakken look.
 9. Levert meer vitamine K (hartziekten, artritis, kanker).
 10. Vermindert pijn zonder nadelige neveneffecten.
 11. Mineralen worden sterker gebonden en zijn hierdoor beter opneembaar.

Geniet van de voordelen van gefermenteerde knoflook zonder de geur van look en een rijkere smaak.

Zwarte knoflook, ook wel gefermenteerde knoflook genoemd, geeft een zoete intense smaak aan je gerechten. Het heeft geen knoflookgeur meer en ook niet de scherpe smaak van rauwe knoflook. Zwarte knoflook is ideaal voor risotto, soep en pasta. Gerechten krijgen een diepere smaak. Het is heerlijk in allerlei purees en stamppot. Dressings zoals zwarte knoflookdressing zijn gezond en heel lekker. De zwarte kleur draagt ook bij tot het visuele aspect in culinaire gerechten. Sommigen zeggen dat vegetarische recepten zo een umami smaakt krijgen.

Hoeveel aged garlic extract of zwarte look is therapeutisch inzetbaar?

Veel studies en wetenschappelijke testen zijn gebeurd met 1 à 2 gram gefermenteerde knoflook per dag en over lange termijnen van 6 maanden tot 2 jaar.

Vergis je niet. Kies alleen voor biologische gefermenteerde knoflook. Het heeft weinig zin te kiezen voor een goed product dat ons opzadelt met pesticiden, zoals niet-bio look. Kies voor biologisch.

Een dubbelblind studie met 1,2 gram gefermenteerde knoflook gedurende 1 jaar, gaf als resultaat 65% minder plaque (minder aderverkalking). Ook viel op dat het hebben van koude handen en voeten sterk verminderd was, dit door een sterkere bloedsomloop.

1 à 2 gram per dag is met andere woorden goed en kan dienen als therapeutische dosis. Meer mag en kan gemakkelijk worden ingenomen in poedervorm, in pastavorm of als teentje zwarte knoflook.

1 à 2 gram werd met succes ingezet bij hartkramp, een zwak hart, aderverkalking, hartkloppingen, kortademigheid, etalagebenen, concentratiestoornissen en spataders.

Tip : Een gouden duo is zwarte knoflook met bamboezout. Wellicht bestaat er geen sterker duo dat alom inzetbaar is voor de algemene gezondheid.

Leveraandoeningen, vervette lever, te weinig galwerking, vergiftigingen met lood, kwik, koper, cadmium of aluminium? Gebruik aged garlic.

Gefermenteerde knoflook (aged garlic) verbetert sterk de werking van de lever, zelfs veel sterker dan rauwe of gebakken knoflook. Knoflook helpt één van de belangrijkste enzymatische processen in ons lichaam, gluthation, de sterke antioxidant die afvalstoffen in ons lichaam opruimt. Als gefermenteerde knoflook de lever sterker maakt, helpt deze ook om de zware metalen en andere niet gewenste stoffen volgens de goede leverwerking te elimineren. Door de fermentatie bevat aged garlic de actieve zwavelcomponenten van SAC en SAMC.

 

Diabetes en gefermenteerde knoflook als goede vrienden

Zwarte knoflook blijkt beduidend effectiever te zijn dan verse knoflook. Versuikering in het bloed door een te hoog suikergehalte in het bloed doet de mens geen goed. Versuikering heeft negatieve gevolgen voor de nieren (gaan slecht presteren), ogen (blind worden), hersenen (dementie en alzheimer), de huid (rimpelvorming) en het hart (hartfalen en vaatziekten).
In gefermenteerde knoflook zitten verschillende componenten die het suikerniveau in het bloed helpen nivelleren tot een normale hoeveelheid. En gefermenteerde knoflook (zwarte knoflook) doet dit beduidend beter dan gewone knoflook.

Kanker en zwarte knoflook
4 manieren waarop gefermenteerde knoflook kanker minder kans geeft:

 1. Zwarte knoflook remt de groei van kankercellen af
 2. Zwarte knoflook gaat carcinogene cellen sneller helpen uitscheiden
 3. Zwarte knoflook beschermt het DNA van onze cellen
 4. Zwarte knoflook helpt de vorming van kankercellen voorkomen

Daarenboven is gefermenteerde knoflook ook sterk aangeraden bij chemotherapie en bestraling. Waardoor minder haaruitval, minder moeheid en sneller herstel te verwachten zijn. Kanker en gefermenteerde zwarte look zijn vijanden.

2 Comments

 1. duidelijke uitleg heb interesse om zwarte look te gebruiken. Heb wel en vraag mag iemand met 1nier dus verminderde nierwerking dit ook gebruiken. Veroorzaakt dit geen verdere problemen met de nier?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*